Poznaj lokalne specjały Florencji

Poznawanie nowych miejsc na świecie to nie tylko zwiedzanie miast z wieloletnią historią i podziwianie popularnych zabytków. Owszem, to kluczowe punkty programu, dzięki którym zasmakujesz innej kultury i dowiesz się najważniejszych rzeczy. Jednak aby lepiej jej doświadczyć, warto również poznać zwyczaje miejscowych, ich codzienne zajęcia oraz lokalną kuchnię, a także wybrać się w mniej odwiedzane miejsca. Jako autoryzowana przewodniczka, która darzy Florencję wielką miłością i chce przekazać ją turystom, oferuję nie tylko zwiedzanie centrum miasta, popularnych zabytków i muzeów (choć są równie bliskie mojemu sercu). Przedstawiam również możliwość zorganizowania specjalnych wycieczek do lokalnych winnic oraz gospodarstw agroturystycznych i producentów lokalnych specjałów kulinarnych, aby mogli Państwo poznać Florencję z innej strony.

Lokalne winnice Florencji

Mieszkając tutaj od lat, miałam okazję zwiedzić malownicze okolice w otoczeniu wzgórz. To tam znajduje się wiele winnic o długiej historii, gdzie wytwarza się wino według tradycyjnych receptur – na przykład przy sławnej drodze Chianti Rufina. Mogą się Państwo dowiedzieć i zobaczyć na własne oczy, jak wyglądają winorośla, ich zbiory, produkcja wina i jego leżakowanie w beczkach. Będzie również okazja do skosztowania tych wyjątkowych specjałów. Warto wspierać rodzinne biznesy z wieloletnimi tradycjami!

Florencka oliwa z oliwek

Na florenckich gospodarstwach oprócz wina produkuje się również oliwę z oliwek. To wysokiej jakości, ekologiczny produkt – mogą Państwo dowiedzieć się o nich więcej wybierając się na wycieczkę ze mną. Chętnie pokażę na przykład zamek Castello del Trebbio (wybudowany przed XII wiekiem) wraz z otaczającą go winnicą i drzewami oliwkowymi. Firma agroturystyczna produkuje tam wyśmienitą oliwę extra virgin opierając się na wieloletnich tradycjach.

Organiczne sery owcze

Szczególnie polecam również odwiedziny na ekologicznym, florenckim gospodarstwie agroturystycznym, gdzie królują owce i ich mleko. Z niego wytwarzane są organiczne sery owcze, których zdecydowanie warto skosztować, ponieważ mają charakterystyczny smak i aromat. Rodzina, która prowadzi gospodarstwo kieruje się wielką pasją do zwierząt i szanuje to, co daje natura skupiając się na zrównoważonej, przyjaznej środowisku produkcji serów. Na farmie dostępne są takie gatunki jak pecorino fresco, ruzzolone czy ricotta.